A babahordozás előnyei

Az anyának?

Ortopédiai szempont:
Sokkal kényelmesebb a terhelés mintha kézben cipelné, hiszen ugyanúgy, mint egy hátizsák esetén tapasztaljuk, hogyha nem simán felemeljük a zsákot, hanem a vállpánttal a hátunkra vesszük, akkor a súly elosztás miatt könnyebbnek érezzük a terhelést, és az arányos terhelés kevésbé is viseli meg a testünket. Ha még a hátizsákon mellkas vagy derékpánt is van, akkor még jobb az elosztás, még könnyebb a teher cipelése. Ugyanez igaz a hordozóeszközzel történő gyermek cipelése esetén is. A kendők különösen sokféle kötést, ezáltal teher elosztást tesznek lehetővé.

Lélektani szempont:
Az édesanyáknak folyamatosan „szolgálatban” kell lenniük, különösen egy csecsemő igényel állandó jelenlétet. Ebben a helyzetben óriási segítség, ha az édesanya kezei felszabadulnak, úgy hogy közben mégis önmagát tudja adni gyermekének.

A csecsemőkorú gyermek mellett, ha sokat alszik, akkor az édesanya akár házimunkát akár számára kedves tevékenységet könnyedén folytathat. Ha nyűgös a gyermek, akkor az állandó testközelsége tud megnyugvást adni a gyermeknek és egyúttal az anyának. Nagyobb gyermek esetén különösen azokat a helyzeteket tudja megkönnyíteni, amikor a gyermek elfárad, és mégis el kell jutni egyik helyről a másikra. A hordozóeszköz segítségével ez nagyon rugalmasan kezelhető, hiszen egy kendő bármikor előhúzható a táskából.

A gyermeknek?

Ortopédiai szempont:
Gerinc: A csecsemő gerince születésekor C alakú, egy „nagyívű” görbület. Amikor a kisbaba egyenesen fekszik pl egy kiságyban, akkor ezt a természetes görbületet kiegyenesedésre kényszeríti. A baba számára sokkal ideálisabb ebben a természetes C pozícióban lennie, melyet a megfelelő hordozóeszközök biztosítani tudnak neki. További részletek a csecsemő gerincfejlődéséről a blogban!

Csípő:
A csecsemő születésekor a csípőízületek még rendkívül gyengék, és könnyen kimozdulhatnak a helyükről. Különösen előnytelen, ha a baba lábai nyújtott helyzetben tartósan helyezkednek el, hiszen ebben a pozícióban olyan nyomás helyezkedik a combcsont fejére, ami előidézheti annak elmozdulását az ízületi vápából. A nyújtott pozíciók könnyen előfordulhatnak kiságyban alvás esetén túl szűk pólya vagy alvózsák használatakor (ha a baba nem tudja szabadon széles terpeszbe helyezni a lábait), olyan autósülésben, ahol nincs a gyermeknek elegendő helye a széles terpeszhez, vagy olyan erszényes hordozás közben, amikor a gyermek egyenesen fekszik az erszényben és lábai összenyomódnak (Forrás: International Hip Dysplasia Institue). A gyermek számára legelőnyösebb pozíció az úgynevezett M lábtartás, amikor is a térd némileg magasabban helyezkedik el, mint a csípő, és ezt az egészen a térdhajlatig érő alátámasztás biztosítja.

purple-aloldal

Szakértők szerint ebben a helyzetben a baba combcsontjának feje éppen olyan szögben áll, hogy a medencecsonti vápába pontosan beékelődik, így nincs lehetősége onnan kimozdulni. További részletek a csecsemőkori diszpláziáról a blogban!

Koponya:
A hosszú ideig tartó kiságyban fekvés lapos koponyát (Plagiocephalia) eredményezhet, amely során egyúttal a homlokcsont is eldeformálódik. Ez a probléma teljes mértékben kiküszöbölhető hordozóeszköz használatával.

koponya

 

Lélektani szempont:
„John Bowlby (1970-1990) pszichoanalitikusként a mentális és viselkedésbeli problémákat a korai gyermekkorra vezette vissza. Bowlby kötődés elmélete alapján a gyermekek úgy jönnek világra, hogy biológiailag programozottak arra, hogy kötődjenek másokhoz, mert ez fogja segíteni a túlélésüket.” Forrás: simplypsychology.org

A kötődés kialakulásához testkontaktusra, védelmezésre, a gondozó folyamatos jelenlétére van szüksége a gyermeknek.

A kötődés elméletről további részleteket olvashatsz a blogban.

Comments are closed.