A kifele hordozásról

Szerencsére nem kell bonyolult tudományt elsajátítani ahhoz, hogy valaki hordozni tudja a gyermekét, de nem árt néhány fontos részletre figyelemmel lenni a baba és a hordozó személy egészsége érdekében.

imagesGuggoló terpesz vagy “M” pozíció: Dr Ewald Fettweis egy német csontkovács tanulmányozta a legelőnyösebb pozíciót és ő is megállapította, hogy az ősidők óta használt megoldás a legjobb. Afrikában, ahol rendkívül gyakori a hordozás szinte ismeretlen a csipőficam fogalma, így megállapításának igazolásához nem is kellett messzire mennie. A baba a hordozóeszközben, akkor van ideális pozícióban ha guggoló terpeszben ül, lábai úgy helyezkednek el mintha mi terpesztett lábakkal leguggolnánk. Tehát:

  1. a lábak széttárt helyzetben legyenek
  2. a térd a medence vonala felett helyezkedjen el – fontos, hogy a hordozó kialakítása lehetővé tegye, hogy a comb egészen a térdig alátámasztást nyerjen, hiszen így lehet ezt a guggoló tartást biztosítani.

“C” pozíció: a csecsemők hátgerincének természetes görbülete C alakot ölt, ezért fontos, hogy a hordozóeszköz különösen csecsemőkorban lehetővé tegye a gerinc:

  1. egyenes tartását a medence vonalával azonos síkban
  2. C tartását a medence vonalára merőleges síkban

A csecsemő ortopédiai fejlődését figyelembe véve teljes mértékben ellenjavallt, hogy a hordozott gyermek vagy csecsemő a hordozó személy testével ellentétes irányba nézzen (úgymond “kifele”). Ebben a kifele tartott helyzetben:

  1. a guggoló terpesz egyáltalán nem biztosítható, a lábak csak egyenesen tudnak lefele lógni, ami kifejezetten káros, hiszen a combcsont feje könnyen elmozdulhat, kiugorhat az ízületi vápából,
  2. a gerinc nekinyomódik a hordozó személy mellkasának és hasának és így kiegyenesedésre kényszeríti a gerinc természetes C görbületét,
  3. a fejet pedig nem lehet megfelelően megtámasztani

Azon túlmenően, hogy e kifele néző pozíció rendkívül előnytelen ortopédiai szempontból további hátrányai is vannak:

  1. rendkívül megterhelő ez a terhelés a hordozó személy gerincének
  2. a baba bizonyos ingerek elöl nem tud a hordozó személy védelmében burkolózni, a védtelenség bizonytalanná, nyűgössé teszi és káros a pszichés fejlődésére nézve
  3. a hordozó kevésbé tudja a baba igényeit észlelni és azokra időben reagálni
A hordozás ortopédiai háttere

Comments are closed.