A vékony kendő dilemma

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami nemcsak az újdonsült édesanyák első tájékozódása során merül fel, hanem gyakorlottabb édesanyák is megfogalmazzák, amikor esetleg egy másik eszközt is szívesen beszereznének, hogy vajon a vastag vagy a vékony kendő a jó, vagy másképpen szólva: elég jó-e a vékony kendő?

Röviden a lényeg:

Vastag kendővel kevesebb kendő kötési gyakorlattal is el lehet érni a kényelmes viselést. A sűrű szövés tartósabban biztosítja a terhelés optimális elosztását. Kifejezetten ajánlott kezdő édesanyáknak, akik első gyermeküket, első alkalommal hordozzák. Tipikusan ilyen kendő a Wermli és a Dolcino.

Vékony kendővel csak kellő kendő kötési gyakorlattal lehet biztosítani azt a viseletet, ami biztosítja, hogy a terhelés optimális legyen. Akinek a vékony kendő nem kényelmes, annak nagy valószínűséggel nem sikerült a kendőt optimálisan megkötnie. A vékony kendő anyaga már új korában is lágy esésű, puha, így a csomó is kisebb. A vékonyabb kendők általában jaquard szövésűek, amelyek helyes megkötése több gyakorlatot igényel, viszont cserébe nagyon szépek. Ezek a Fidella kendők.

Az anyag alap fizikai tulajdonságából adódik, hogy egy vékony szövésű kendő kevésbé melegít nyáron, azonban a 100% pamutból készült sűrű szövésű kendőktől sem kell megijedni, hiszen a tiszta pamut alapanyag kiváló szellőzést biztosít.

Vannak olyan speciális szövéssel készült extra vastag kendők mint például a Vanamo, amelyek kiválóan alkalmasak extrém terhelés esetén. Egy alpoki hosszabb gyalogtúra esetén nem kérdés, hogy ilyet érdemes választani. De nem kell különleges alkalmakra gondolni az extrém terhelés esetén: vannak édesanyák, akik hordozott babájukkal rendszeresen aktívan sportolnak, akadhat olyan helyzet, amikor hosszasan órákon keresztül kell a babát hordozni (pl gyakori orvosi vizsgálat), előfordulhat, hogy az édesanya alkalomszerűen vagy akár rendszeresen munkát vállal, amit a hordozott babájával együtt végez, vagy egyszerűen csak rendkívül sokat gyalogol a hétköznapi élete során például olyan helyen él ahonnan csak gyakori, hosszas tömegközlekedéssel tudja rendszeres ügyeit (bevásárlás, bank, posta stb) elintézni.

 

Hétköznapi, átlagos terhelés esetén megfelelő kendő kötési gyakorlat birtokában nincs kényelmi különbség a vékony és a vastag kendő használata között.

Ismerkedés a hordozással

Comments are closed.