Hasznos tippek a nyári hordozáshoz

Fidella-Tragetuch-Amors-Love-Arrows-green_b8Nyáron is nagy hasznát veheti a család a hordozásnak, de amikor spagetti pántos topokban is melegünk van, akkor bizony keressük a leglengébb megoldást a baba hordozásához. Íme néhány jó tanács, amit érdemes megfontolni.

A legtöbb csatos, vagy kötős (mei tai) hordozó oldalt nyitott, a hordozó személy testét nem fedi a hordozóeszköz anyaga, ezáltal levegősebb viseletnek számít. A Hoba áruházban itt találod a csatos hordozókat és íme a mei tai hordozók!

A karikás kendő is kiváló választás, mert ennek használata során is kevesebb anyag érintkezik az eszköz viselőjével.

De ne feledd, hogy az újszülött csecsemő hordozásához ezek az eszközök nem ideálisak ortopédiai szempontból.

A rugalmas kendőket általában csecsemők hordozásához választják az édesanyák a puhaságuk miatt, de fontos tudni, hogy ezek az eszközök a nyári melegben a legkevésbé szellőznek, leginkább a kötött pulóver viseletéhez hasonlítanak.

Csecsemők esetén a legideálisabb  megoldás a pamut kendő, amely ortopédiailag is alkalmas a gerinc és a csípő támasztására és a nyári melegben a legszellősebb viselet a hordozókendők közül.

Jó megoldás lehet kevert anyagot választani: a len, kender vagy a selyem pamuttal keverve remek megoldások a nyári melegben.

A megfelelő kendőkötés kiválasztása is sokat számít a nyári melegben. Érdemes olyan kötés típust választani, amihez szimpla anyag is elegendő: kevesebb anyag, kevésbé melegít. Ilyen kötés típusok az egyszerű csípő vagy háti kötés, a kenguru kötés vagy a batyu kötés. Ha nagyobb gyermeket hordozunk, akkor a szimpla kötések már lehet, hogy kényelmetlenek, de itt is van választási lehetőség: a “double hammock” kötés a hordozó testének nagy részét lefedi, és jelentősen melegít, ettől kényelmesebb a “christinas ruckless” kötés.

Hogyan érdemes a gyermeket öltöztetni?

A gyermek kényelme érdekében érdemes pamut vagy len anyagból készült jó légáteresztő anyagú ruhaneműt választani. Csupán pelenkában hordozni a babát csábító lehet, de minden bizonnyal izzadni fog a baba meztelen felsőtesttel is, és akkor már érdemes egy vékony réteget választani, hogy ne az anyukához és a hordozóeszközhöz tapadjon a gyermek. Általánosan használható gondolat, ha a hordozóeszközt egy réteg ruhaneműnek beszámítjuk.

A bőrkontaktus kerülése furcsán hangozhat egy hordozós anyukának, de a nyári melegben két izzadt test egymáshoz érve kellemetlen lehet mind a hordozónak mind a hordozottnak. Elég lehet egy egészen vékony selyem vagy pamut kendő is, és az is lehet, hogy csak időről időre van rá szükség.

Fontos, hogy a babán mindig legyen nyári kalap, ami szintén célszerű ha pamut vagy len anyagból készült. Ha a babát a hátunkon hordjuk, akkor hasznos tipp a kalapot egy vékony megkötővel a hordozó személy ruhájához vagy a hordozóeszközhöz csiptetni.

Végezetül néhány aranyszabály a nyári melegben hordozástól függetlenül:

  1. Elengedhetetlen a sok folyadék: a szoptatás sokáig a legegyszerűbb megoldás, de ha már a gyermeket nem szoptatja az édesanya, akkor még a legrövidebb kiruccanás esetén se felejtsük el a vizes palackot.
  2. Rendkívül fontos a megfelelő fény védelem: mivel a hordozóból “kilógnak” a gyermek végtagjai feltétlenül gondoskodni kell a takarásról. Szintén jól jön egy lenge selyem vagy len kendő és a már említett kalap.
  3. Árnyékos helyeket vegyünk célba: ha rövidebb időt el is kell töltenünk a tűző napon, feltétlenül igyekezzünk többnyire árnyékban maradni.
  4. Ne tervezzünk olyan utakat, amihez nagy és nehéz csomagot kell cipelni a hordozott gyermek mellett pluszban. Ez rendkívül megterhelő lehet a nagy nyári melegben.

Forrás: wrapyouinlove.com; fordította: Simonics Adrienn

Blog

Comments are closed.