Mi okozza a csípőízületi diszpláziát?

A pontos oka nem ismert. Azonban széles körben elterjedt vélemény, hogy a csípőízületi diszplázia fejlődési és nem születési rendellenesség. Ennek oka, hogy a csípőízületi diszplázia az ismeretek alapján a születés körüli időszakban, születés után vagy még később kisgyermekkorban alakul ki. Ez az oka annak, hogy a csípőízületi diszpláziát gyakran fejlődési csípőízületi diszpláziának (developmental dysplasia of the hip, DDH) nevezik.

A mai ismeretek alapján a csecsemők az alábbiak miatt hajlamosak a csípőízületi diszpláziára:

1. Csípőízületi diszplázia kb 12-szer nagyobb eséllyel fordul elő, ha a családban már előfordult korábban.

A genetika ugyan szerepet játszik, azonban ez nem a közvetlen oka a csípőízületi diszpláziának.

  • ha egy gyermeknek DDH-ja van, akkor 6% (1 a 17-ből) eséllyel lesz egy másik gyermeknek is a csaáóládban
  • ha az egyik szülőnek van DDH-ja, akkor 12% (1 a 8-ból) eséllyel lesz a gyermekének is
  • ha az egyik szülőnek és az egyik gyermekének van DDH-ja, akkor a következő gyermeknek 36% (1 a 3-ból!) eséllyel lesz DDH-ja.

Ez azt jelenti, hogy minden 10 olyan csecsemő közül, akinek az egyik szülőjének vagy testvérének csípőízületi diszpláziája van 1-nek valamilyen csípő stabilitási problémája lesz.

2. A baba méhen belüli pozíciója nyomást gyakorolhat a csípőre.

A baba méhen belüli elhelyezkedése okozhat megnövekedett nyomást a csípő ízületeire megnyújtva ezzel az ízületi szalagokat. Vélekedések szerint, amikor a baba normál pozícióban van a méhben, akkor kisebb nyomás helyezkedik a csípő jobb oldalára. Ez lehet az oka, hogy úgy tűnik a csípő bal oldala inkább érintett a diszplázia tekintetében. Farfekvéses helyzetben lévő babák esetén inkább előfordul csípő instabilitás, mint normál elhelyezkedésű babáknál. Nyakmerevség vagy lábfej deformitás esetén némileg magasabb a kockázata a csípőízületi diszpláziának.

3. Az anya szülést segítő hormonháztartása befolyásolja a babáét is.

Ezen kívül a szülés ideje alatt az anya szervezete olyan hormont termel, amely lehetővé teszi, hogy az anya ízületi szalagjai megnyúljanak, elernyedjenek azért, hogy a baba könnyebben átjusson a szülőcsatornán.

Vannak olyan babák, akik érzékenyebbek erre a hormonra, mint mások, ami az ízületi szalagok túlzott mértékű elernyedését eredményezi. A lányoknak általában lazábbak az ízületeik, mint a fiúknak és egyúttal 4-5-ször gyakrabban fordul elő náluk csípőízületi diszplázia, mint a fiúknál.

4. Egy csecsemő csípőízületi csontjai sokkal puhábbak, mint egy felnőtté

A csecsemők csípője könnyebben kicsavarodik vagy kificamodik, mint a felnőtteké. Ez azért van, mert a csecsemők csípőízületi árka (vápája) többnyire puha, rugalmas porc, míg a felnőtteké kemény csont.

5. A csecsemő pozíciója az első életévben

Azokban a kultúrákban, ahol a csecsemőket nyújtott bölcsőben vagy pólyában tartják, megnövelik a csípőízületi hüfte-anhock-spreiz-haltungdiszplázia arányát. Azokban a kultúrákban, ahol a csecsemőket széttartott lábbal hordozzák nagyon alacsony a csípőízületi diszplázia előfordulása. Ebből adódóan a csípő megnyújtását eredményező pólyázást kerülni kell, míg a biztonságos csípő pozíciók biztosítása előnyös a csecsemő születését követő első néhány hónapban. Az az édesanya, aki hordozókendőben cipeli gyermekét lehetővé teszi, hogy a baba csípője terpesztett maradjon az anya hátán, és ezzel biztosítja a biztonságos csípő pozíciót.

(A cikket a Nemzetközi Csípődiszplázia Intézet – International Hip Dysplasia Institute – jelentette meg. Fordította: Simonics Adrienn. Publikálást engedélyezte az IHDI. A medence és combcsonti illusztrációt a Koszewa & Koszewa GbR engedélyével publikálta Simonics Kft)

A hordozás ortopédiai háttere

Comments are closed.