Miért válasszak organikus terméket? – 1. rész

Hordozókendők leggyakrabban pamutból készülnek, melynek alapanyaga a gyapot. A gyapottermesztés azonban a világ teljes rovarirtó-szer felhasználásának 22%-át teszik kis és ezek a mérgező kemikáliák a növényi rostokban maradva a ruházati termék teljes élettartama alatt megmaradnak, nem ritkán bőrirritációt vagy súlyosabb esetben bőr allergiát kiváltva.

Az mindenki számára ismeretes, hogy a különböző fogyasztási cikkek előállítása hatással van a környezetre. De egy átlagos fogyasztó nem tudja, hogy melyik termék milyen mértékben.

A textilipar kétféle alapanyaggal dolgozik: természetes anyagokkal (gyapjú, selyem, len, pamut, kender) és mesterségesen előállított, vagyis szintetikus anyagokkal (polyamide, acrylic), amelyek petrokémiai alapanyagból készülnek.

Ezeknek az előállítása nagymértékben szennyezi a környezetet és az újrahasznosítása is nehéz (a nylon lebomlása 30-40 év!)

A növényvédő szerek, amelyeket a gazdálkodók használnak a textilipari alapanyagok termesztés során károsítják a természetes élővilágot és bekerülnek az ételekbe, amiket elfogyasztunk.

  • a kemikáliák, amelyeket fehérítéshez vagy színezéshez használnak, erősen szennyezik a környezetet és az emberek egészségét
  • a régi ruhák, amelyeket eldobunk, foglalják a helyet, amely rohamosan fogy
  • a gépek, amelyeket az előállításhoz használnak, szennyezik a levegőt
  • a túlzott mértékű növény és víz felhasználás felborítja az ökológiai egyensúlyt
  • a munkakörülmények a textiliparban gyakran mélyen az elfogadható alatt vannak
  • A természetes anyagok felhasználása sem elegendő önmagában. Az alábbi problémákat okozzák:

A gyapot az egyik legérzékenyebb növény a kártevőkre és termesztése során olyan erős növényvédő szereket alkalmaznak, amelyek évről évre sok ember halálát okozzák. Gyakori olyan gyomirtószerek alkalmazása is, amelyek bár megkönnyítik a betakarítást szintén súlyos károkat okoznak. Ezek a kemikáliák benne maradnak a növényi rostokban, ezáltal a kész szövetben illetve a ruházati termékben a teljes felhasználási idő alatt. A gyapottermesztés a világ teljes rovarirtó-szer felhasználásának 22,5%-át teszi ki. Egy póló előállításához 970 liter víz felhasználására van szükség. A fehérítés és festés során pedig toxikus anyagok kerülnek az ökorendszerbe.

A súlyos környezeti károk mellett a gyapottermesztés rendkívül kézimunka igényes, amelyhez gyakran gyermekeket alkalmaznak, akik ügyes kis ujjaikkal gyorsan össze tudják gyűjteni a finom gyapotszálakat.

A gyapjú előkészítése során a fehérítés és a festés gyakran rendkívül erős mérgező kemikáliák használatával történik.

A nylon és poliészter előállítása során nitrogén-oxid kerül a levegőbe, amely 310-szer erősebben befolyásolja a melegházhatást, mint az autók által kibocsátott karbon-dioxid.

Forrás: fibre2fashion.com

fordította: Simonics Adrienn

Blog, Miért legyen bio a hordozókendő?

Comments are closed.