Miért válasszak organikus terméket? – 2. rész

A textilipar törvényi szabályozása globálisan olyan enyhe mértékű, hogy súlyosan mérgező anyagok és eljárások használatát is lehetővé teszik.

Ebből adódóan olyan egyéb szervezetekbe tömörülnek a textilipar szennyező hatására érzékeny emberek, amelyek a törvényi szabályozás keretein jelentősen túlmutatnak és sokkal szigorúbb szabályok előírásával igyekeznek saját maguk által meghatározott sztenderdeknek megfelelni.

Az egyik ilyen szerveződés által kialakított Globális Organikus Textil Sztenderdeket (Global Organic Textile Standards, GOTS) összefoglaló négy szervezetből álló nemzetközi munkacsoport. A munkacsoport tagjai az alábbiak:

OTA – USA

IVN – Germany

Soil Association – UK

JOCA – Japan

A munkacsoport egy olyan bírálati rendszert állított fel, amely alapján a textilipar különböző szereplői megfelelőségi tanúsítványt kérhetnek. A GOTS emblémát egy organikus termék kizárólag akkor használhatja, ha a teljes előállítási lánc minden egyes tagja rendelkezik GOTS tanúsítvánnyal és a folyamat nyomon követhető. A ruházati termékek előállítása egy hosszas gyártási lánc eredménye úgy, mint: alapanyag-termesztés vagy előállítás, fonás, szövés, fehérítés, festés, varrás, csomagolás. Az a gyártó, aki a készterméket helyezi forgalomba, lehet, hogy nem rendelkezik a teljes lánc összes szereplőjétől tanúsítvánnyal, ilyen esetben a végtermék részleges megjelölést kaphat például: „organikus alapanyagból készült” megjelölés vagy „emberre, állatra mérgező hatású kemikáliáktól mentes”.

Blog, Miért legyen bio a hordozókendő?

Comments are closed.