Mire van igazán szüksége a babának?

Néhány órás netes böngészés alapján könnyedén összeállíthat mindenki magának egy saját babakelengyét. A HOBA egy kis összehasonlítással próbál segíteni a vásárlás tervezgetéséhez.

A kelengyelistán szereplő termékek három csoportban az alábbiak:babakelengye összesítő 2 grafikon

 

Nagyításért kattints a grafikonra!

Mini csomag: ebből a csomagból néhány termék kimaradt egy szubjektív “szükségességi sorrend” alapján, a listán szereplő többi termék pedig használt áron került a csomagba. Így ennek a csomagnak az összértéke: 75.650 Ft lett. Mi is van ebben a csomagban? A babaruhákból a listán szereplő tételekből mindenből került néhány darab. Ami a felszerelések közül kimaradt: a babakocsi, kiságy, matrac, ágynemű, ágynemű huzat, egyéb hordozóeszköz, pelenkázó asztal, kis szekrény, bébiőr, bébimérleg. Ami viszont maradt az egy hordozókendő, autósülés, vékony és vastag takaró, hálózsák, fürdő lepedő, textil pelenka. Az ápolás kategóriában kimaradt a hintőpor, testápoló, babaolaj, körömvágó olló, bébihajkefe és a vízhőmérő. A kismama kategóriából kimaradt a szoptatós hálóing, a szoptatós ing, mellszívó, tejtároló pohár, szoptatós párna, terhességi csík elleni krém. Ennek a szubjektív listának az összeállítása során egyetlen cél volt csupán, hogy képet kapjunk egy lehetséges minimális csomagról, de természetesen ez csak egy megoldása ennek a csomagnak.

Medium csomag: ebben a csomagban a listán szereplő termékek közül csak néhány hiányzik, és ami a csomagban maradt, azoknak a termékeknek az ára olcsóbb kategória de minden esetben új beszerzés. Így ennek a csomagnak az ára: 252.400 Ft lett. Ebben a csomagban minden kategóriából minden termék szerepel egy-egy lehetséges olcsó kategóriás változatban kivéve a felszerelések kategóriát, amiből több tétel is kimaradt: külön ágynemű, ágynemű huzat, bébiőr, bébi mérleg, kis szekrény.

Maxi csomag: itt minden szerepel a listából, és mindenből a HOBA által talált legdrágább verzióval számolva. Így ennek a csomagnak az összértéke: 796.300 Ft

(Forrás: Simonics Adrienn – szekunder kutatás 2014)

A legtöbbet a felszerelések és eszközök okos átgondolásával spórolhatunk. Jó hír, hogy az első hetekben úgysincs semmire szükség csak az anyuka testének melegére és anyatejre (az esetek nagy többségében, egészséges babát, mamát és természetes szülést feltételezve), ráérünk akkor beszerezni a szükséges felszereléseket, amikor annak ténylegesen érezzük saját tapasztalatunk alapján a hiányát.

A fenti csomagok összeállításának alapja az alábbi babakelengye lista, amiből mindenki kiválogathatja és hozzáteheti a számár legfontosabbakat. (Nagyításért kattints a listára!)

hoba_babakelengyelista

Babakelengye a hordozós családnak

Comments are closed.