Rugalmas vagy szövött kendő?

Mielőtt elmerülnénk a kérdés elemzésébe azt nagyon fontos hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag bármiben lehet hordozni, sokkal fontosabb a helyes pozíció. Ha most ismerkedsz a hordozással ne frusztráljon a túl nagy választék. Nyugodtan kezdj azzal, ami elsőre a legszimpatikusabb, és aztán tapasztalatod alapján dönts arról, hogy maradsz-e az első választásnál, vagy kipróbálsz esetleg mást. A “bármi” azt jelenti, hogy valóban bármi: lehet ez akár egy takaró is. A kérdés inkább az, hogy mi a legkényelmesebb a hordozónak és a hordozottnak, ez pedig nagyban függ a személyes preferenciáktól. Ha tehát az ideálisat keresed az olyan mintha megpróbálnád megtudni, hogy a dzseki vagy a kabát a jobb.

A rugalmas kendők nem feltétlenül a leggazdaságosabb választások közé tartoznak, bár kétségtelen, hogy létezik olyan gyártó, akinek a terméke megközelíti a szövött kendők gazdaságosságát.

Miért is?

A rugalmas kendő egy kötött anyag. uriserv-OJA szövött kendővel ellentétben nyúlik. Még akkor is ha vastagabb változat. Ebből adódóan nagyon meg kell nézni, hogy a gyártó milyen súlyhatárt javasol, mert sok esetben a rugalmas kendők csak pár hónapig alkalmasak hordozásra, és utána új eszközre lesz szükség.

Amit szintén érdemes megfontolni, hogy ha egy kötött vagy egy szövött anyag beleakad valamibe, akkor lényegesen eltérően viselkednek. A rugalmas kendő a kötés technikából adódóan sokkal sérülékenyebb, ahogy az ábrán is látszik a szálak láncszerűen kapaszkodnak egymásba, és ha a szál egy helyen megsérül, akkor könnyen bomlik tovább (ezt tapasztalhatjuk a kötött pulcsik viselése közben is).

Ezzel szemben a hordozókendők szövött anyagai esetén ha egy szál meg is sérül a szálak speciális egymásba szövése révén a szakadás nem “szalad” tovább. Erről bővebben itt olvashatsz még.szovottkelmeA

Ha szövött kendőre voksolsz akkor előnyként könyvelheted el, hogy

  • gazdaságos mert a teljes hordozási időt lefedheted vele
  • Kb 25 féle megkötési móddal nagyon sokféleképpen használhatod
  • számos más alkalmazás is szóba jön, ami a gazdaságosságot növeli (pl. hinta vagy függőágy miután a gyermek kinő a hordozás időszakából)

Ha mégis kitartasz a rugalmas kendő mellett, akkor előnyként a kötött anyag előnyeire számíthatsz:

  • puha, meleg

Szövött kendők széles kínálatából választhatsz itt, rugalmas kendőket pedig itt (rugalmas kendők esetén érdeklődj az egyéni igény szerinti rendelésről is).

 

Ismerkedés a hordozással

Comments are closed.