Szoptatás hordozás közben

A hordozás nagy előnye, hogy a baba mindig az édesanya közelében van, így könnyen megadható számára az igény szerinti szoptatás. Az édesanya folyamatos kapcsolatban van a babával, figyeli minden rezdülését és ebben a közeli kapcsolatban hamar egymásra tudnak hangolódni. Néhány gyakorlati tanács a hordozott babák szoptatásához segít azoknak az anyáknak, akik most készülnek erre.

1. Lépésről lépésre

Első baba esetén nehéz lehet rögtön hordozás közben szoptatni a csecsemőt, hiszen mind a szoptatás mind a hordozás önmagában némi gyakorlást és tapasztalatszerzést igényel. Érdemes azzal kezdeni, hogy az édesanya megismerje a kisbabáját, figyelje meg szoptatás közben és a hordozást kezdetben szoptatástól függetlenül sajátítsa el. Amikor már mindkettő önmagában jól megy akkor érdemes a hordozást és a szoptatást egyszerre kipróbálni.

2. Alkalmas ruházat

Hordozás közben történő szoptatás esetén nagy könnyebbséget jelent, ha az édesanya a mellét felülről tudja images (1)szabaddá tenni, hiszen deréktájon többnyire a hordozóeszköz rögzítése miatt nagyon nehéz egy póló alsó széléhez hozzáférni. A speciálisan szoptatáshoz kialakított felsőkből már egyre nagyobb választék elérhető, ami jelentősen megkönnyíti a mellek szabaddá tételét.

De természetesen enélkül is meg lehet oldani a szoptatást. A normál ruházat közül a mély kivágású vagy V-nyakú felsők  a praktikusak.

3. Függőleges pozícióban

A legegyszerűbb ha a baba függőleges pozícióban van és az édesanya éppen csak annyira csúsztatja lejjebb a babát, hogy elérje a szabaddá tett melleket. A baba feje tehát nem az édesanya mellkasán hanem alacsonyabban lesz, ehhez a hordozókendőt ki kell kötni, hosszabbra kell engedni a vállakra eső anyagot és így a baba lentebb kerül. A szoptatás végén a kendőt ismét ki kell kötni, rövidebbre kell húzni a babát tartó részeket, hogy a baba ismét magasabbra kerüljön és a testsúly elosztás megfelelő helyre kerüljön. Karikás kendővel ez annyival egyszerűbben megoldható, hogy nem kell kikötni kétszer a kendőt csak a karikák segítségével kell a kendő hosszát állítani.

4. Bölcső pozícióban

Az is megoldható, hogy a keresztezett kötéssel kialakított hordozókendőből a babát kiemeljük és oldal fekvésbe fektetjük a kendőből kialakított kereszt egyik oldalába. Ebben az esetben a baba fejét és felső testét egyik kezünkkel alá kell támasztani, és a másik kezünkkel tudjuk a mellet szabaddá tenni. Ez némileg több gyakorlást igényel. Ez a megoldás karikás kendővel nagyon egyszerűen kivitelezhető, hiszen a karikával rögzített kendőből kialakított erszénybe csak “belecsúsztatjuk” oldalról a babát, egyik karunkkal szintén alátámasztjuk. A baba karjai az erszény belsejében vannak, míg lábai lehetnek szabadon, vagy a kendőbe takarva. A karikás kendőben történő szoptatás nagy előnye, hogy a kendő száraival takarást biztosíthatunk akár a baba feje felől (vigyázva, hogy ne teljesen fedje a fejét) vagy felülről az édesanya válla felől.

5. Szoptatás közben a mellek alátámasztása

Amikor a baba már elkezdett szopni, akkor szükség vak a mellek alátámasztására. Nagyobb babák már akár a saját kezükkel meg tudják ezt oldani, kisebb babák esetén néhány megoldás erre:

  • az anya az egyik kezét a hordozón belül hagyja és ezzel támasztja alá a mellét
  • a póló nyakkivágása is elegendő támasz lehet a felé helyezett melleknek
  • a szoptatós melltartó vagy akár a normál melltartó is szolgálhat támaszként
  • egy összetekert kis méretű frottír fürdető kesztyű is megoldás lehet

6. Diszkréció

Érdemes lehet megfigyelni saját magunkat hordozás és szoptatás közben otthon a tükör előtt. Más lehet a kép fentről nézve a babánkat, ahogyan a szoptató édesanya látja és más ha valaki szemből nézi őket. Meglehet, hogy szemből nézve úgy tűnik mintha csak aludna a baba.

Karikás kendőben a lelógó szárakkal diszkréten eltakarható az édesanya melle, vagy a baba feje mögé is lehet tartani, akkor pedig semmi nem látható szemből nézve (a baba fejére nem ajánlott a kendő szárat rátakarni).

Néhány meitai-nak van fejtakaró része, ezzel is meg lehet oldani az “elbújást”.

A hordozott babák élete

Comments are closed.